dimecres, 10 de novembre del 2010

LA BPC (Biblioteca Pere Calders de Viladecavalls): DEU ANYS DE SERVEI PÚBLIC

LA BPC : DEU ANYS DE SERVEI PÚBLIC
La Biblioteca Pere Calders de Viladecavalls compleix aquest mes de novembre, 10 anys com a servei públic obert a tothom.
La Bpc es va inaugurar el dia 11 de novembre de 2.000, festivitat de Sant Martí, patró del municipi. La Biblioteca és de titul.laritat de l'Ajuntament, que la gestiona en conveni amb la Diputació de Barcelona i forma part de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona.

La Biblioteca es troba ubicada a l'edifici de la masia de Can Turu, un espai amb molts anys d'història, que va estar recuperat i adaptat per esdevenir un espai modern i acollidor, enmig d'un entorn agradable i tranquil. En 10 anys, la Bpc s'ha convertit en el centre neuràlgic de reunió, trobada, formació i/o oci de les persones de Viladecavalls.

Com que la Biblioteca és per a la gent, els usuaris són i han estat, realment, el centre del servei: de 20.000 a més de 40.000 visites anuals, és a dir, de 70 a l'any 2000, a 180 persones diàries actualment; dels 7.000 als 11.000 usuaris anuals de préstec de documents, amb un 47% de la població amb carnet de la Biblioteca (3.316 carnets a setembre de 2010)


Amb un fons inicial de 12.000 documents als 32.000 actuals, fons que s'ha anat renovant i actualitzant constantment i que ha contemplat els nous suports, com els vídeos i els dvd's. Amb una bona rotació del fons en el servei de préstec.
El tipus de documents més prestats han estat i són els de lleure i informació no formal, com les revistes, les novel.les, els contes, el cinema, la música i les guies de viatges.


Un 46% del préstec total és de llibres, un 42% audiovisuals, un 9% revistes i un 3% electrònics.

Si tenim en compte el nombre d'habitants de Viladecavalls, representa que cada habitant aproximadament visita la Biblioteca 6 vegades l'any, utilitza el serve de préstec 2 vegades i s'emporta 5 documents o participa en alguna de les activitats culturals que s'organitzen al llarg de l'any.

En aquests 10 anys, la Bpc ha incorporat també noves tecnologies: ordinadors, Wi-fi, serveis virtuals de missatgeria per mantenir-se en contacte amb l'usuari, ... L'equip de treball, integrat per una directora, Sra. Irene Lladó Palomas, i dos tècnics de Biblioteca, Sr. Antonello Palmiero i Sra. Mercè Blasco i Gimeno, vol adequar de maner permanent els serveis a les necessitats canviants de la població i continuar treballant decididament mirant cap el futur.
Irene Lladó i Palomas
Octubre 2010